Wat is schematherapie?

Wat is schematherapie?

Introductie

Schematherapie is een vorm van therapie die diepgaande inzichten biedt in emotionele en cognitieve patronen die het gedrag en de ervaringen van individuen beïnvloeden. Deze therapievorm is bijzonder effectief bij persoonlijkheidsstoornissen en chronische psychische aandoeningen. Een belangrijk hulpmiddel binnen schematherapie zijn de modi-kaartjes, die helpen om de verschillende 'modi' of toestanden van een persoon te identificeren en te begrijpen. Deze kaartjes faciliteren zowel het werk van de therapeut als het zelfinzicht van de cliënt.


Overzicht van Modi-kaartjes

Modi-kaartjes zijn visuele hulpmiddelen die in schematherapie worden gebruikt om cliënten te helpen hun emotionele toestanden en gedragsmodi te herkennen en te wijzigen. Elk kaartje vertegenwoordigt een specifieke modus, zoals de 'Kwetsbare Kind'-modus, die gevoelens van eenzaamheid en hulpeloosheid uitdrukt, of de 'Straffende Ouder'-modus, die zelfkritiek en strenge zelfbeoordeling belichaamt. Door deze kaartjes kunnen cliënten gemakkelijker verbanden leggen tussen hun gevoelens en gedragingen en de situaties die deze uitlokken.


De verschillende categorieën van Modi

Modi in schematherapie kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, elk met zijn eigen set kaartjes:


De rol van Playmobil-poppetjes in het visualiseren van modi

Playmobil-poppetjes bieden een unieke en interactieve manier om de verschillende modi te visualiseren. Door verschillende poppetjes te koppelen aan specifieke modi, kunnen cliënten de modi op een meer concrete en begrijpelijke wijze visualiseren. Dit kan vooral nuttig zijn bij het werken met kinderen of visueel ingestelde volwassenen.


Implementatie in de praktijk

Therapeuten die overwegen modi-kaartjes te integreren in hun sessies, kunnen beginnen met het identificeren van de meest voorkomende modi bij hun cliënten. Het gebruik van modi-kaartjes kan een sessie structureren en cliënten helpen bij het verkennen en begrijpen van hun innerlijke wereld.